Jak plánovat svatbu v době Covidu
top of page

Jak plánovat svatbu v době Covidu

Jak plánovat svatbu v době covidových opatření?

Jak a kdy svatbu případně přesunout nebo zrušit?

Jak fungují zaplacené zálohy a jejich vrácení?


I pro nás „doba covidová“ byla a je ve svatbách novým fenoménem, kterému jsme se museli přizpůsobit. Většina svateb z roku 2020 se přesunula - na rok 2021 a v některých případech přesouváme svatby už podruhé, na rok 2022.

Některé svatby se rozhodli pro malou svatbu ve dvou nebo v deseti lidech a velkou oslavu plánují, až to půjde. Nebo si místo ní koupí nové auto či dovolenou.

Covid přinesl svatební trend „luxusního minimalismu“, tedy malých svateb, které investují více peněz než obvykle například do úchvatných dekorací a květin na obřad, šatů ženicha a nevěsty nebo výběru exkluzivního místa na obřad.


Jak plánovat svatbu v době Covidu

Jan Dikovsky foto


Začali jsme plánovat svatby ve velmi krátké době: namísto půlroku či roku plánování jsme loni často svatbu „vystřihli“ za pár týdnů, když covid zrovna svatby dovolil – a často jsme ji i jen několik dnů předem museli zásadně upravit: například u naší irsko-české svatby Martiny a Darragha, která měla původně být pro 150 hostů. Měsíc před svatbou jsme ji zúžili na 60 hostů kvůli cestování hostů z Irska, 14 dnů před svatbou kvůli nařízení vlády jen na 30 hostů – a to už jsme změnili kompletně místo svatby, zrušili hostinu, která nemohla být, zmenšili rozsah služeb (fotografa, kameramana, květin, hudby...) – a 5 dnů před svatbou, kdy nám vláda povolila jen 10 hostů, jsme ještě jednou upravovali plány. I přesto všechno byla svatba nádherná, plná emocí a přenášená online rodině do Irska.

Covidová opatření trvají – a i když se situace momentálně lepší, zatím nevíme, zda budou svatby v létě 2021 moct probíhat s velkým počtem hostů, s hostinou, bez roušek.


Jak dlouho vyčkávat, zda svatbu přesunout?


To je nelehká otázka. Záleží na snoubencích, jak dlouho jsou ochotni vyčkávat a také na zaplacených zálohách svatebnímu místu a všem dodavatelům.

Pokud plánujete svatbu například na červen 2021 se 100 hosty, máte (teď na konci dubna 2021) několik možností:

- Nemáte na to nervy a svatbu už teď přesunete. Na podzim nebo na příští rok. Pokud to tak cítíte, neváhejte dlouho – pátky a soboty na podzim 2021 i na rok 2022 se rychle plní


- Chcete se vzít v červnu 2021 a tak akceptujete i to, že 100 hostů nebo hostina povoleny ještě nebudou a vy nakonec pozvete jen povolených 20 či 30 hostů. A případně se obejdete bez hostiny. Nebo obejdete nařízení...k čemuž vás tu ale nenavádím.


- Uděláte si v červnu jen malý obřad pro vás dva a svědky, případně rodiče a „velkou“ svatbu a párty přesunete na dobu, až to půjde.


Jak plánovat svatbu v době Covidu

Jan Dikovsky foto


Pak s nevěstami taky řešíme to, že svatby pro 100 lidí s hostinou v červnu povoleny budou, ale protože část lidí nebude naočkovaná a protože jsme po roce v rouškách odvykli přímému kontaktu, možná se někteří hosté nebudou cítit dobře – budou mít prostě třeba strach potkat 100 dalších lidí na hostině uvnitř za situace, jaká teď je.


Každopádně budete muset řešit změny: termínu svatby nebo rozsahu služeb vašich dodavatelů, změny v logistice a plynutí svatby.


A taky zaplacené zálohy. Pravděpodobně jste zaplatili zálohu svatebnímu místu, fotografovi, květinářce nebo kapele.

Pokud se svatba podle vašich představ (tedy v červnu 2021 pro 100 hostů) konat kvůli nařízení vlády a covidu (tedy zásahu vyšší moci) nemůže, pak by vám dodavatelé i místo měli přesunout zálohy na nový termín, případně vám je vrátit (pokud se například rozhodnete, že budete mít jen svatbu pro 20 lidí a tím pádem nepotřebujete kapelu). To v praxi loni a letos funguje různě a některá místa na svatbu i dodavatele s nevěstami (nebo námi koordinátory) vyjednávali o nevrácení/pokutách apod. To už je pak otázka na právníka.


Pokud svatební místo/catering už nakoupilo jídlo na hostinu pro 100 lidí a vláda by jen pár dnů před vaším termínem zakázala svatbu pro 100 lidí či hostiny, je to zapeklitý oříšek – kdo ty náklady na jídlo zaplatí?

Po loňských zkušenostech si většina svatebních míst, dodavatelů služeb i svatebních koordinátorů přidala do smlouvy nové články ohledně covidu – přesunu termínu svatby, úpravy/snížení služeb či úplného zrušení služby. Rádi bychom vám doporučili si dané pasáže smlouvy pečlivě přečíst a pobavit se s místem, dodavateli i koordinátorem o tom, co se stane, když....


My vám (i nám) moc přejeme, aby se „co když“ už nestávalo.


71 views

Recent Posts

See All
Svatbonet.jpg

Vynikající nástroj plánování svateb.

Pro nevěsty i svatební koordinátory. 

Je vytvořený svatební profesionálkou Petrou Štočkovou a zahrnuje vše, co od svatebního plánovacího systému potřebujete. 

bottom of page