Co by svatební koordinátorka měla vědět o rozpočtu
top of page

Co by svatební koordinátorka měla vědět o rozpočtu

Svatební rozpočet - někdy si ho klienti spravují sami, jindy to chtějí po své koordinátorce. Proto je dobré být v tomto směru připraveni a mít tvorbu a management rozpočtu “v malíku”. Jak na to, se dozvíte právě teď.


Jak můžete pomoci?

Často se stává, že snoubenci zaplatí vám za vaše služby a o jiné finance se starat nemusíte. Není však výjimkou, že požadují nebo potřebují vaše zapojení i v této oblasti, a to v různé míře:

  • konzultace cen dodavatelů

  • pomoc se sestavením rozpočtu

  • hlídání zálohových plateb a doplatků

  • kompletní správa rozpočtu a vyřízení všech plateb

Kdo šetří, má za tři. Nebo ne?

Někdy snoubenci chtějí poradit, kde ušetřit. Možná se jim někteří dodavatelé mohou zdát zbytečně drazí a budou to s vámi chtít probrat. Mějte proto přehled o průměrných cenách služeb, ale také o jejich kvalitě. Musíte umět vysvětlit poměr ceny a kvality, objasnit, co za danou částku (ne)dostanou.

Klienti také často vidí jen produkt samotný, ale neuvědomují si, kolik se za ním skrývá práce. Například vývazky - vždyť je to jen kousek kytičky a stuhy. Ale někdo to všechno musel nastříhat, svázat a přidělat špendlíky a práce také něco stojí.

Z toho důvodu se nevěsty často rozhodnou toho co nejvíce připravit sami, metodou DIY, zejména v případě dekorací. Nezapomeňte je upozornit, kolik času tím stráví. A čas jsou peníze, že?


5 hlavních faktorů, které ovlivňují rozpočet

Sestavení svatebního rozpočtu je jeden z nejdůležitějších a prvních kroků příprav. Na začátku jde o přibližný odhad, který se postupně upřesňuje. Ať už s ním budete jen pomáhat, nebo ho kompletně spravovat, měli byste znát pět klíčových faktorů.

  1. Co si snoubenci mohou dovolit - Stanovit maximální částku, kterou chtějí nebo mohou za svatbu utratit, je zásadní.

  2. Seznam hostů - Náklady na jídlo a pití bývají největší a úprava počtu hostů je nejjistější způsob, jak je snížit.

  3. Místo konání - Obřad na radnici vyjde levněji, než na zámku, hostina v restauraci bude dražší, než doma na zahradě. Ale tady pozor na další aspekty, o kterých píšeme níže.

  4. Termín - Mimo hlavní svatební sezónu, která trvá zhruba od května do konce září, mohou mít někteří dodavatelé nižší ceny.

  5. Svatební styl - Obecně se dá říci, že čím formálnější, tím dražší.

Vytvořit předběžnou kalkulaci zabere dost času, zejména kvůli průzkumu cen služeb a dodavatelů, s nimiž běžně nespolupracujete.


Co by svatební koordinátorka měla vědět o rozpočtu

Pozor na skryté a dodatečné náklady

Některé poplatky nejsou na první pohled vidět, nebo si je snoubenci neuvědomí. Jde například o tzv. špuntovné, dortovné, popůlnoční personál atd. Ceny dodavatelů, jako je fotograf nebo kapela, jsou většinou za určitý čas a při jeho překročení se platí za každou započatou hodinu navíc.

A tady se dostáváme k bodu 3 z předchozí kapitoly: velký pozor u místa konání hostiny. Může se na první pohled zdát, že uspořádat hostinu na zahradě, ve stodole, v kulturním domě apod. je nejlevnější variantou, ale nemusí to tak být vždy. V restauraci či hotelu získáte v ceně veškeré služby, provozovatelé navíc často neúčtují pronájem, ale mají stanovenou minimální útratu. Naproti tomu do výše zmíněných míst se musí zajistit (a zaplatit) nejen catering, ale vše související - inventář, obsluha, mytí nádobí, úklid.


Diskutujte o prioritách

Někdy se představy a plány nepotkají se skutečností, respektive jejich cena se nevejde do stanoveného limitu. Snoubenci by si proto měli dopředu ujasnit, z čeho nejsou ochotni slevit a co má naopak nejnižší prioritu. Možná nevěsta trvá na smyčcovém triu při obřadu, ale klidně se vzdá kaviáru na předkrm. A je opravdu nutné mít tolik dekorací, když místo vypadá krásně samo o sobě?


Přehled nade vše

Pokud poskytujete ohledně rozpočtu full service a spravujete ho komplet, veďte si přehlednou tabulku s údaji, kdy je potřeba co uhradit. Pokud máte na starost i platby samotné, využijte nějaký šikovný plánovací nástroj, například svatbonet. Nezapomeňte rozpočet upgradovat, ať je stále aktuální.

A poslední rada na závěr: Vyhněte se placení služeb přímo na svatbě. Předávání obálek s penězi v den D se dnes naštěstí už moc nepraktikuje, ale kdyby náhodou…


Mějte rozpočet opravdu “v malíku”

V kurzech Svatební koordinátor a Event manažer probíráme kalkulace opravdu podrobně, společně je navrhujeme a kontrolujeme. Protože praktická ukázka a vyzkoušení je nejlepší. A vy určitě chcete být nejlepší.


275 views

Recent Posts

See All
Svatbonet.jpg

Vynikající nástroj plánování svateb.

Pro nevěsty i svatební koordinátory. 

Je vytvořený svatební profesionálkou Petrou Štočkovou a zahrnuje vše, co od svatebního plánovacího systému potřebujete. 

bottom of page