Začátečnické chyby svatební koordinátorky
top of page

Začátečnické chyby svatební koordinátorky

Každý začátek je výzva. Poprosili jsme Katku Andrée, absolventku našeho kurzu Svatební koordinátor a Event manažer, jestli by se s námi podělila o to, co pro ni při prvních svatbách bylo těžké nebo nečekané.

Katka má svou svatební agenturu www.Events-andree.com a tady je její příběh:


Začátečnické chyby svatební koordinátorky

Na počátku bylo vzdělání

Po absolvování kurzů event manažera i svatebního koordinátora jsem se vyzbrojena spoustou vědomostí a elánu vrhla do svatebního plánování a koordinace. Kurzy byly nabité nejen teorií, ale hlavně příklady z praxe a aplikovanými radami, přesto jsem v začátcích občas šlápla vedle. Po ukončení kurzů některé informace vybledly, jiné se nespojily dohromady a v samotném finále se objevily zádrhely, které mě na začátku vůbec nenapadly. Přečtěte si o mých debutantských kopancích, abyste se jim mohli vyhnout.


Špatná komunikace

Moje první nevěsta měla téměř všechno zařízené, chtěla jen zkoordinovat samotný den D. Přišlo mi to jako dobrý, nenáročný start, ale samozřejmě se potvrdilo pořekadlo “nechval dne před večerem”. Jak se svatba blížila, nevěsta přesouvala nedořešené záležitosti na mě, jiné naopak chtěla ode mě pouze předjednat, a než jsem se nadála, vznikla situace, před kterou nás na kurzu varovali - komunikace do trojúhelníku.

Ověřeno v praxi: není to dobrá varianta. I když se s nevěstou domluvíte, že vám bude předávat veškeré podrobnosti, které si s dodavateli domluví sama. I když se budete sebevíce snažit. Minimálně jedna informace určitě někde proklouzne a vzniknou z toho menší či větší nepříjemnosti.


Nedořešené detaily

Na té samé svatbě mě zaskočila další věc. Věc, kterou jsem mylně považovala za samozřejmou, tedy nevyžadující pozornost předem. Šlo o příchod ke slavobráně, kde měl probíhat obřad. Podle běžných zvyklostí vypadá řazení příchozích takto:

  1. ženich s maminkou

  2. maminka nevěsty s tatínkem ženicha

  3. svědci

  4. družičky (pokud jsou)

  5. nevěsta s tatínkem

Když jsem před obřadem začala shánět dotčené osoby, maminka nevěsty a tatínek ženicha se podivovali, že by také měli jít v průvodu. Tatínek ženicha se navíc z důvodu vyššího věku odmítal zapojit.

Nebylo to velké drama, situace se vyřešila během chvíle, ale mohla jsem si ji ušetřit, kdybych tohle téma probrala s rodiči snoubenců předem.


Seznámení s rodiči snoubenců

U rodičů ještě chvíli zůstanu. Někdy se do příprav zapojují, díky čemuž se s nimi seznámíte, ale většinou zůstávají do poslední chvíle v pozadí a vy je poprvé uvidíte třeba až ve svatební den. Přesně to se stalo mně a těsně před obřadem jsem tak mezi 70 neznámými tvářemi hledala lidičky, kteří mi byli letmo představení teprve před pár hodinami.

K téměř stejné situaci došlo na svatbě, kde jsem asistovala kolegyni. Pověřila mě připnutím vývazků svatebčanům, přičemž tatínkové snoubenců měli samozřejmě dostat odlišné. A já najednou měla problém tatínky mezi ostatními svatebčany identifikovat. Jelikož jsem nebyla hlavní koordinátorka, před svatbou jsem párkrát jednala pouze s nevěstou či některými dodavateli a rodiče snoubenců jsem krátce viděla až v den D.

V obou případech hrál určitě velkou roli fakt, že se svatby odehrávaly od začátku až do konce na zahradě u domu a rodiny i hosté se tam volně pohybovali dlouho před začátkem obřadu, nicméně vřele doporučuji se s rodiči snoubenců seznámit dobře a včas.


Děti ve svatebním průvodu

Děti na obřadu jsou kapitola sama pro sebe a podle mého názoru patří mezi nejrizikovější faktory. Moje nevěsta si vysnila předvoj v podobě tří dětských párů a dostala skrumáž pěti částečně ubrečených dětí. Nejmladší dítko odmítalo opustit tatínka (ženicha) a odešlo k oltáři s ním a ve zbylé skupince došlo mezi dětmi k neshodě končící slzami. A to vše v době, kdy ženich a svědci již čekali u oltáře.

Takové situaci se asi úplně předejít nedá, ale je dobré s nevěstou důkladně probrat přítomnost dětí při obřadu a upozornit na případná rizika.


Žádný učený z nebe nespadl, ale z Academy Fields ano

Říká se, že praxe dělá mistra, takže čím více uspořádaných svateb, tím méně nepříjemných překvapení. Nicméně bez teorie by to nešlo, rozhodně ne na začátku. Díky kurzům jsem byla vybavena mnoha vědomostmi i potřebným nadšením. Katka, Filip a ostatní předávají neuvěřitelné množství rad, zkušeností a pozitivní energie a navíc jsou ochotni konzultovat dotazy i po kurzu. Neváhejte a ponořte se s nimi do krásného světa svateb a dalších eventů, vyplatí se to.

366 views

Recent Posts

See All
Svatbonet.jpg

Vynikající nástroj plánování svateb.

Pro nevěsty i svatební koordinátory. 

Je vytvořený svatební profesionálkou Petrou Štočkovou a zahrnuje vše, co od svatebního plánovacího systému potřebujete. 

bottom of page